OM SIDENE

Siri (1 år) på overnattingstur på Fjellstulfjellet

Siri (1 år) på overnattingstur på Fjellstulfjellet.

Hva er villmark for barn? Som liten skulle det ikke rare greiene til før fantasien fikk fritt utløp – et par trær, så var Tarzan i full sving. For barn kan villmark være et sted der man kan bli borte, vekk fra hus og vei, en plass der opplevelsene venter og det ukjente ligger på lur bak neste tre eller over neste kolle.

I Norge trenger de færreste å reise langt for å komme til fine naturområder. Hvorfor gå over bekken etter vann og reise langt avgårde når nærskogen ligger og venter på at vi skal slå opp teltet? Ofte er det utallige muligheter i nærområdene – det er her grunnlaget for et langt friluftsliv skapes; det er her kimen til gleden ved å være ute sås.

Skitur i kveldssol

Skitur i kveldssol.

I disse tider med global oppvarming legges det vekt på kortreist mat og andre varer. Samtidig er våre fritidsaktiviteter i større og større grad en kilde til utslipp av drivhusgasser. Kanskje en bør introdusere begrepet kortreist friluftsliv?

Å definere begrepet villmark med objektive kriterier er ingen enkel sak, men det er en kjensgjerning at det blir færre og færre slike områder for hvert år – landskapet fragmenteres ubønnhørlig av veiutbygging, nye hyttefelt, kraftgater, demninger, by- ekspansjon, hogstfelt og mye mer. Rundt omkring finnes likevel små rester av det vi hver især kanskje får en villmarksfølelse av uten å ta fantasien til hjelp: Små bortgjemte bekkekløfter eller en bratt skrent, der hogstmaskiner ikke har kunnet komme til, en glissen kolle med krokete furuer, eller kanskje til og med enkelte områder med produktiv skog, som av forskjellige årsaker ikke har havnet under sagen eller er gjennomskåret av ledninger eller veier. Her kan ungene få oppleve virkelig eventyrskog og slik få en referanseramme.

Sif tegner i gapahuken

Sif tegner i leiren på gapahuktur i februar.

Først og fremmest er sidene tenkt som en inspirasjon til voksne og barn som gjerne vil på overnattingstur ved å rette fokus på de mange flotte mulighetene de fleste av oss har i omegnen. Samtidig vil den bidra med noen av de erfaringene vi har gjort oss gjennom mange overnattingsturer med barn i telt, gapahuk lavvo, eller under åpen himmel, til alle årstider – som oftest i nærmiljøet, men også fra skog og fjell litt lenger bak horisonten.

Oppfordringen er klar: Bruk nærområdene og reis inn – i villmarka rundt hjørnet!

Reklamer

9 svar til OM SIDENE

 1. Hei.
  Kom over nettstedet ditt via Fjellforum.
  Veldig flotte bilder samt historier som gir uttrykk for rik turglede blant store og små i din krets/familie.
  Har lagt et bokmerke i nettleseren min og kommer nok til å kikke innom her igjen.

  Mvh.

  martin.m
  (moderator på Fjellforum)

 2. Jan Erik Rønning sier:

  En hyggelig side som jeg kommer til å besøke innemellom

 3. Nicolai Soya Bølstad sier:

  Ja, så var man forbi siden din igjen, mye artig lesing her! Håper forresten at luftmadrass-filmen får oppmerksomhet på festivalen 🙂

 4. Hei Mikkel,
  Jeg har ett spørsmål til deg ang hvordan du frakter med deg kamerautsyr, feks på luftmadrass og packraft.
  Hvor tilgjengelig har du speilreflekskameraet?
  Vi var på padletur i helga og da hadde jeg det i en vanntett kamerabag i sittebrønnen, det var jo forsåvidt tilgjengelig nok, men med 8 kajakker flytende rundt i litt vind var jo aldri motivet der da kameraet kom fram. Det må vel kanskje være en utfordring med flere packrafter på tur også?

  • Hei Pål
   Jeg har ingen fasitløsning – vanntett kamerabag fra Ortlieb så tilgjengelig som mulig og ellers prøve å lese situasjoner, så man kan være litt i forkant.

   • Hei igjen Mikkel
    Takk for den, da er det bare å øve på å lese situasjoner.

    Bruker bildene og filmene dine mye som inspirasjon, så får vi se om resultatene mine kan nærme seg etterhvert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s