Utebursdag – feiring i friluft

Barnebursdag. Sjokoladekake i taket, brus på gulvet, ville hyl, knasende leketøy under skoene og snørr og tårer. Ok, nå smører jeg tjukt på – det kan være hyggelig nok å feire bursdag hjemme. Ulempen er blot at barna, i hvert fall hos oss, får litt begrenset plass å boltre seg på. I stedet har vi gjerne valgt å legge feiringen til gymsalen i den lokale skolen. Barna elsker det. Enten de svinger seg i tauene, balanserer på bommer, spiller ball, leker sisten eller turner på mattene – å få være i aktivitet sammen er noe av det beste.

UTEBURSDAG. Natursti er en god, gammel klassiker. Du finner mange fine på nettet

UTEBURSDAG. Natursti er en god, gammel klassiker. Du finner mange fine på nettet.

Men hvorfor ikke ta bursdagsfeiringen ute i friluft? Vi har hatt sein bursdagsfeiring i sludd under den lokale gapahuken med matlaging på bål, overnattingsbursdag i lavvo, eller som i dag: Natursti med innlagte aktivitetsposter. Under får du en liten håndfull tips til noen aktiviteter dere kan ha på utebursdagen.

Inn i mørket

Dra en lang snor eller et tau sikksakk mellom trærne i lett ulent terreng. La snoren være løs, slik at det går an å følge den med hånden hele veien. Sett bind for øynene eller ta hettejakken på bak-fram og følg snoren.

UTEBURSDAG. Selv en nokså åpen skog blir spennende med bind for øynene

UTEBURSDAG. Selv en nokså åpen skog blir spennende med bind for øynene.

Treffsikker?

Heng noen blikkbokser opp mellom to trær. Lag en liten ertepistol ved hjelp av en halv ballong som du teiper fast til en dorull. Putt tørkede erter eller bønner ned i ballongen, dra til og slipp. Ertene skytes ut med stor fart, og vi skyter derfor ikke på hverandre. Blant ungene går skytevåpenet under navnet «dasshagle».

UTEBURSDAG. Skyting med erter treffer blink

UTEBURSDAG. Skyting med erter treffer blink.

Å ta seg vann over hodet

Ta noen hyssingstumper og bind løkker litt større enn to knyttnever rundt greiner og tynne stammer i et eller flere løvtrær. Trekk en snor sikksakk gjennom alle løkkene og tre den gjennom hanken på en kopp. Fyll koppen med vann. Nå skal deltakerne føre koppen gjennom hele banen og søle minst mulig vann på veien. Det er bare lov å bruke én hånd. Det morsomste er helt klart når barna må samarbeide, men man kan også velge å la de gå gjennom hele banen etter tur, særlig hvis banen er kort. Bli enige om hvor mye vann det minst skal være igjen i koppen for å nå målet.

UTEBURSDAG. Samarbeidsoppgaver er gøy på bursdag

UTEBURSDAG. Samarbeidsoppgaver er gøy på bursdag.

UTEBURSDAG. Nesten i mål og fortsatt med vann i koppen

UTEBURSDAG. Nesten i mål og fortsatt med vann i koppen.

Spar på vannet

Ta en vanndunk og stikk fire–fem hull oppover siden av den med en syl. Hullene bør ikke være mer enn to–tre millimeter i diameter. Fest dunken til et tre i valgfri avstand til en bekk. Gi laget to–fire kopper og la dem fylle dunken på kortest mulig tid. Når de oppdager at det er hull i dunken, stiger stressnivået til nye høyder.

UTEBURSDAG. Stressnivået når nye høyder når de oppdager at det er hull i vanndunken. Dette er en flott samarbeidsoppgave

UTEBURSDAG. Stressnivået når nye høyder når de oppdager at det er hull i vanndunken. Dette er en flott samarbeidsoppgave.

Slakk line

Hvor mange deltakere greier å gå over en slakk line? Les mer om slakk line her.

UTEBURSDAG. Slackline, eller slakk line, om du vil, er gøy og utfordrer balansen

UTEBURSDAG. Slackline, eller slakk line, om du vil, er gøy og utfordrer balansen.

Reflefksløype – høstmørkets sikre vinner

Her er det mulighet for mange varianter. For de minste er det kanskje best å følge en sti, eller hva med å gå på isen rundt et islagt tjern? Sett opp en løype og la barna telle refleksene. Hvem kommer nærmest det riktige antallet? For de større kan det være spennende med en løype i skogen utenfor stien. Da kan det være lurt å sette opp løypa i en skog som er avgrenset til alle sider, så deltakerne kommer seg gjennom uten å gå seg bort.

 

Listen kunne selvsagt vært mye lenger – bare fantasien setter grenser for hva vi kan finne på ute. Kom gjerne med andre forslag i kommentarfeltet!

Reklamer

Om Mikkel Soya

Outdoor magazine writer, author and photographer with a soft spot for biking and paddling.
Dette innlegget ble publisert i Barn og friluftsliv, Rotekassa, Ting å gjøre og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Utebursdag – feiring i friluft

  1. Oddlaug Trefall sier:

    Høyres ut som ei fantastisk morsom bursdagfeiring, både for store og små. Skal ta ideene med videre når barnebarna skal feire sine bursdager.
    Mvh Oddlaug Trefall.

  2. Aino sier:

    Tusen takk for gode tips:-) Jeg skal feire gutten min som blir 11 år i desember, og jeg må si at tipset om «dasshagla» falt i smak. Det kommer til å være mørkt, så «refleksløype» vil sikkert også bli morro. Kanskje vi prøver oss på appelsinsjokoladekaka og så må vi jo poppe popcorn for det er gøy.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s