«Før vi fikk barn, var vi masse på tur»

Med bleiebarn på sykkeltur i Skåne

LYSBILDE-NOSTALGI 1: Med bleiebarn på sykkelferie i Skåne. Med dagens lette sykkelvogner er det enkelt å dra på sykkeltur med småtasser.

Bleiebarn. Småtasser. Store barn. Ungdommer. Og friluftsliv?

– Før vi fikk barn, var vi masse på tur. Når så barna kom inn i livene våre, stoppet det opp. Men vi vil veldig gjerne på tur, bare de blir store nok.

Hørt det før? Store nok, når er det?

Dette innlegget er på ingen måte ment som en harselering med familier som sitter fast i tidsklemma eller kanskje mangler motet eller kunnskapen til å dra på tur med barna. Tvertimot. Dette er det første av en liten rekke innlegg om barn og friluftsliv. Hovedbudskapet i dette innlegget er kort og godt at det ikke er noen ideell alder med hensyn til når barna er gamle nok til å dra på tur! Eller kanskje det nettopp er det det er; så fort som mulig. Eventyret begynner – nå!

Barn er alltid store nok til å være med på tur, bare det skjer på deres premisser. Barn som vender seg til aktivt friluftsliv når de er små, blir glad i friluftsliv når de er store, sjeldent omvendt. Å bli glad i å være ute i skog og mark og på sjø og fjell, er en av de beste gavene vi kan gi våre barn: De blir sikre på seg selv og egne evner og opplever mestring på mange plan. De lærer å sette pris på det enkle livet og stimuleres til samarbeid og positiv tenking. De lærer å takle og sette pris på stillhet. De får lagt et grunnlag som senere kanskje kan gi forståelse for nødvendigheten av bærekraftig utvikling. De blir rike på ekte opplevelser. Og så er det rett og slett utrolig deilig å være familie på tur og dele inntrykkene med hverandre.

En håndfull strøtanker om barn og friluftsliv

  • På tur opplever vi ofte en annen nærhet enn hjemme. La samværet med barna bli kjernen i (tur)opplevelsen. Da må kanskje fiskestanga få hvile litt.
  • Tid for mimring. Finn fram fascinasjonen av de små ting som du glemte på veien fram til voksenlivet. Bøy deg ned i barnehøyde og la deg overvelde av stort og smått sammen med junior.
  • Slowmo. Høy puls, stor fart og halsbrekkende stunt er kanskje ikke saken med småbarn. Ta det en annen gang og ha heller fokus på å være tilstede. Her. Nå. Sammen.
  • Ikke la mangel på feinschmecker-tursutstyr stoppe deg. Ta dyne og pute under armen og dra på ekspedisjon i hagen. I skogen kommer man langt med en billig presenning og noen taustumper (litt myggnetting over junior skader ikke).
  • Du trenger ikke dra langt avsted. En kort tur til den lokale skogen er ofte bra nok for barna. Kunsten for oss voksne blir å se verden gjennom barnas øyne – om vi ikke akkurat blir gjenfødt, åpner det for fine opplevelser sammen med de små.
  • Familiefriluftsliv er ikke alltid rosenrødt. Vær forberedt på gråværsdagene, men ikke la deg slå ut av dem. Kunne vi gjort noe annerledes?
  • Samler du på topper over 2000 meter, sier du? Begynn å samle på 200-meter topper med barna! Noen barn synes det er gøy å ha noe å strekke seg etter. Andre liker å bare være. Husk at turglede hos barn sjelden er proporsjonal med tilbakelagt distanse eller antall høydemeter erobret.
Med småbarn på overnattingstur under åpen himmel i Østmarka Naturreservat

LYSBILDE-NOSTALGI 2: Med småbarn på overnattingstur under åpen himmel i Østmarka Naturreservat. Vi trillet Sif (1 år) så langt vi kunne i trillevogna, før hun havnet i bæremeisen.

Reklamer

Om Mikkel Soya

Outdoor magazine writer, author and photographer with a soft spot for biking and paddling.
Dette innlegget ble publisert i Barn og friluftsliv, Turtips og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s