Tips til telttur med barn om vinteren

Vi skal ikke skryte på oss at vi har vært på mange overnattingsturer med barn ute om vinteren, men det har etterhvert blitt en del turer gjennom årene – i telt, lavvo eller gapahuk. Tipsene under er ikke ment som noen fasit, samtidig som det kunne vært skrevet mye mer, men de kan kanskje være et utgangspunkt. Har du gode tips å dele eller spørsmål, er det hyggelig om du legger igjen en kommentar.

Gå kort og flatt. Brukes det mye tid og krefter til forflytning, kan det bli et mas å få etablert en god vinterleir. I flatt terreng kan man bruke pulk og dermed ha med litt mer luksus. Det er greit å ha god margin i forhold til tidsbruk – det meste tar lenger tid om vinteren.

I flatt terreng er pulken fin, særlig hvis snøen ikke er for løs

I flatt terreng er pulken fin, særlig hvis snøen ikke er for løs.

Retrettmulighet. Det er ikke dumt å ha mulighet til å komme seg i hus, dersom turen ikke går som planlagt. Noen av vinterturene våres har vært under én kilometer fra huset vårt.

Baseleir. Komfort og overskudd er viktig om vinteren. Det kan være fint å etablere en baseleir og være der et par dager, siden det tar lenger tid å etablere en vinterleir enn det tar å slå opp et telt eller en presenning sommerstid. Med en baseleir blir det god tid til å smelte snø dersom det er nødvendig, mer tid til å få på plass rutiner og mer tid til kos.

Lavvoen gjør vinterovernattinga komfortabel

Lavvo med ovn gjør vinterovernattinga komfortabel, men det kan bli kaldt når ovnen slukker.

Le. Å ligge utsatt til på høyfjellet sammen med små barn er kanskje ikke å anbefale. I skogen finner vi le for vinden og ved til bålet.

Rikelig med tøy. Mange lag med ull er topp – da kan vi regulere lettere etter temperaturen. Det er ingenting i veien for å ha på seg flere lag med ullundertøy under ullgenseren. Et par tjukke bukser av ull eller fleece er godt å ha i soveposen. Ekstra votter med uttakbart ullfor er varme og lette å tørke. Cotton kills! En parkdress er fin å ha i snøen. Sommerstid kan vi noen ganger være litt sparsommelige med tøyet, særlig til oss voksne, men vinterstid har vi alltid mer enn rikelig med tøy med til barna. En lang ullhals, for eksempel fra Devold, er ypperlig og kan brukes både rundt halsen og til å varme ører og kinn med under lua. En varm balaklava av ull er prikken over i’en.

Ull er gull på vinteren

Ull er gull på vinteren.

Varme føtter. Støvler med løs innerstøvel, som kan tas ut, er gode. Innerstøvelen kan bli med i soveposen, og skulle støvelen bli våt, er den lettere å tørke enn en støvel med fast for. En lærstøvel fra Kamik eller Sorel fungerer bra på trugetur. Alternativt kan barnet ha mamma eller pappas tjukke ullsokker utenpå sine egne ullsokker for ekstra god og luftig isolasjon i soveposen.

Ekstra sovepose. Legg gjerne barnet i sin egen sovepose inne i mamma eller pappas sommersovepose. Da er det ingen grunn til å investere i dyre vintersoveposer til barna. Hvis mamma og pappa har lik sovepose, kan den eventuelt kobles sammen til en felles pose. Da kan søsken ligge sammen i hver sin sovepose inne i den store – eventuelt kan et barn sove sammen med en voksen. Kjempekoselig!

Liggeunderlag. Sørg for å bruke tjukke skumplastunderlag på 15 millimeter eller mer. Alternativt kan du benytte et tynnere underlag i kombinasjon med et annet eller lage en granbarseng under teltet eller lavvoen.

Termos. Vann er ikke så lett tilgjengelig på vinteren og tørst kan fort bli en utfordring. Sørg for å alltid ha litt væske i bakhånd på en eller flere termoser. En mattermos med bred åpning er ekstra anvendelig vinterstid – det er lett å få suppe oppi den, selv med ekstra nudler eller makaroni. Det kan være godt å bruke litt tid under frokosten på å gjøre klar termoser med mat og drikke på dager med forflytning.

Snøbørste. Barna vil selvsagt leke i snøen. En snøbørste kan fjerne det meste, før vi går inn i teltet.

Snøbørsten er god å ha med

Snøbørsten er god å ha med.

Vær fortrolig med utstyret. Det er fint å ha satt opp teltet før og ha kunnskap om bruken av kokeapparatet. Husk et underlag til kokeapparatet – for eksempel en tynn treplate – så det ikke smelter seg ned gjennom snøen. Vi lager mat i forteltet og passer på å ikke ligge og døse mens kokeapparatet kjører.

Aktiviteter. Det kan være mer en nok opplevelse i seg selv bare å være ute en vinternatt. Vi har likevel flere ganger hatt moro av å ha med skøyter, rompeakebrett og pilkeutstyr. Staver kan brukes til å lage hinderløype med. En snøspade eller to er fin å grave huler eller borgvegger med. Og så det opplagte: La barna få være med på oppsetting av telt, sanking av ved, båltenning, matlaging, ja, alt som har med leirlivet å gjøre. En god bok og noen små spill er godt å ha i bakhånd dersom vær og vind er utrivelig.

Reklamer

Om Mikkel Soya

Outdoor magazine writer, author and photographer with a soft spot for biking and paddling.
Dette innlegget ble publisert i Barn og friluftsliv, Turtips. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Tips til telttur med barn om vinteren

  1. Tilbaketråkk: Frost, fullmåne og nytt vintertelt | Turting

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s