Ski-VM i Oslo – helge-skitur med ekstra krydder

Ski-VM i Oslo – det må vi bare få med oss. Vi blinker oss ut lørdag 5. mars. Det passer bra med fjelltur tidligere i vinterferien og damelaget har vist solid klasse gjennom vinteren. Mon tro om ikke Therese Johaug har skumle hensikter i den kuperte løypa? Jentene våre foretrekker uansett helt klart tre-mil med damelaget enn fem-mil med herrene.

Vi tar trikken til Songsvann på formiddagen sammen med farmor og farfar og går sammen med hundrevis, ja, sikkert tusenvis av tilskuere opp mot Frognerseteren et sted oppunder den blå himmelen. I stedet for å gå og tråkke i kø oppover Måneskinnsløypa, tar vi en omvei om Lorttjern. Det er drøy stigning og minstejenta får litt drahjelp i starten.

Camp Steinalderåkeren ved Frognerseteren koker av liv

Camp Steinalderåkeren ved Frognerseteren koker av liv.

Oppe ved Camp Steinalderåkeren vandrer vi gjennom noe som mest av alt minner om en teltby – lavvo på lavvo klorer seg fast i skråninger sammen med drøssevis av telt. Tusener på tusener av mennesker er samlet i området nedenfor Frognerseteren. Det svenske femmils-laget kommer forbi og stopper opp ved siden av oss på deres treningstur. De bare gliser av folkehavet og må opp med mobiltelefonene for å forevige det gedigne folkehavet. Siri får posert ved siden av Markus Helner, før vi med et nødskrik får plass rett ved siden av konkurranseløypa nesten øverst i bakken.

Siri poserer ved siden av Marcus Hellner, mens Anders Södergren blir intervjuet

Siri poserer ved siden av Marcus Hellner mens Anders Södergren blir intervjuet.

Entusiasmen er enorm – hver gang en atlet er ute og varmer opp eller en trener eller andre passerer i løypa, heies det på livet løs. Så går starten. En fyr med ropert holder alle rundt seg orientert om konkurransen. Jubelen bryter løs i bånn av bakken og som en bølge skyller heiaropene opp mot oss. Therese Johaug, Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Justyna Kowalczyk padler forbi. Jentene våres vifter hektisk med flaggene og nærmest sitrer av spenning mens de heier på skiheltene sine.

Justina Kowalczyk drar foran Marit Bjørgen

Justina Kowalczyk drar foran Marit Bjørgen.

Jentene heier det de kan

Jentene heier det de kan.

Therese Johaug

Therese Johaug.

Så kommer en ny ventepause. Andre gang jentene kommer forbi er det Johaug som er i front. Det er tydelig at hun har bestemt seg, hun maler på med rask, innbitt frekvens. De ser litt mer slitt ut, Bjørgen og Kowalczyk, der de kommer etter, seigere i takten og med ansikt som røper at dette er tungt.

Kristin Størmer Steira

Kristin Størmer Steira.

Det heies og heies, ja, det er nesten så det heies mest for de som kommer sist. Så venter vi spendt på siste passering, det blir nesten litt stille der vi står, som om vi holder pusten alle sammen. En gang i blant kommer det en oppdatering fra fyren med roperten, men helt sikre er vi ikke før jubelen strømmer opp til oss og vi igjen får øye på Johaug nederst i bakken. Hun kommer til å ta det. Hun kommer til å ta det! Sif og Siri heier det de er gode for. Kampen mellom Bjørgen og Kowalczyker er ennå ikke avklart. Der kommer Steira, og se der: Skofterud ligger an til å slåss om sjetteplassen!

Vibeke Skofterud

Vibeke Skofterud.

Ny venting, men stemningen er ikke nervøs – dette kommer til å gå veien! Så kommer beskjeden: Johaug vinner med solid margin foran Bjørgen, Steira tar femteplassen og Skofterud kaprer faktisk sjetteplassen. Det kan nesten ikke bli bedre. Vi blir og heier de siste løperne opp bakken. Noen av dem går bare og gliser, mens de ser til høyre og venstre på det utrolige folkehavet langs løypa.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen.

Etterpå tar vi skiene ned mot Songsvann sammen med utrolige mengder skigåere, en eneste lang orm som snegler seg langs skiløypa. Enkelte steder er det full stopp. Likevel er stemningen i topp. Vi velger å gå litt lenger for å slippe krabbetempoet og legger turen innom Ullevålseter. Jentene er superinspirert og flyr gjennom løypa.

Snart er vi nede ved Songsvann og kan runde av helgens skitur. Det er sjelden stas når skiløypene er overfylte. I dag var unntaket.

Reklamer

Om Mikkel Soya

Outdoor magazine writer, author and photographer with a soft spot for biking and paddling.
Dette innlegget ble publisert i Turberetninger. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Ski-VM i Oslo – helge-skitur med ekstra krydder

  1. Tilbaketråkk: Turåret 2011 – et tilbakeblikk | Villmarka rundt hjørnet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s